Żadne inne wino nie jest tak kojarzone ze świętowaniem, luksusem i dreszczykiem emocji jak szampan. Jednak mianem szampan można określać wyłącznie wina pochodzące z określonych regionów i wytwarzane zgodnie z surowymi przepisami. Jednak w różnych regionach Europy produkowane jest wino musujące metodą tradycyjną (Methode champenoise). W śród nich znane są francuskie Cremant, w krajach niemieckojęzycznych Sekty, włoskie Spumante czy hiszpańska Cava. I my postanowiliśmy spróbować wyprodukować własne wino musujące metodą tradycyjną. Do pierwszych prób wybraliśmy mieszankę win Sibera i Muskat Odeski z rocznika 2008. Wyniki przeszły nasze oczekiwania. Mimo tylko kilkumiesięcznego dojrzewania nad osadem nasze wino musujące zostało wyróżnione na V Konwencie Polskich Winiarzy. A oto nota degustacyjna autorstwa Mariusza Kapczyńskiego zamieszczona w Magazynie Wino numer 5 (2010):


SIBERA-MUSZKAT ODESKI MUSUJACE 2009

Winnica Kępa Wiślicka (śląskie)

Wino proste, ale smaczne, o delikatnym aromacie. Żwawe, kwasowe, z dobrą pienistością. Bardzo poprawne. Brak mu nieco materii „drożdżowej” - wino zbyt krótko pozostawało na osadem (ok. 4 miesięcy). Gdyby pozwolić mu na dłuższe dojrzewanie, byłoby jeszcze lepiej. Warto pomyśleć o właściwym dosage - to też ważna i warta wykorzystania droga do wypracowania bardziej autorskiej stylistyki wina (mk)

Dalej kontynuujemy prace nad naszym autorskim winem musującym. Obecnie w naszej piwnicy leżakują wina musujące z Seyval Blanc 2009. Odrębnej winifikacji poddawany jest samociek z Sibery, Hibernala i Seyval Blanc ze zbiorów 2010. Wina te będą wykorzystane do produkcji kolejnych win musujących.